16.05.2023

Sudjelovali smo na 35. Forumu posredovanja nekretninama u Šibeniku

Sudjelovali smo na 35. Forumu posredovanja nekretninama u Šibeniku
Prošli tjedan, u petak i subotu, 12. i 13. svibnja, naši zaposlenici sudjelovali su na 35. Forumu posredovanja nekretninama koji se održao u Solarisu, u Šibeniku. Imali smo priliku poslušati vrhunske stručnjake u području nekretnina i čuti novosti u kupoprodajnim procesima te zakonima.

Forum je otvorio gospodin Josip Zaher, predsjednik županijske komore Zagreb, zahvalom svim sudionicima na doprinosu te željom za poboljšanjem kvalitete usluge posrednika i većom međusobnom ravnopravnošću.

Raspravljalo se o najnovijim trendovima na tržištu nekretnina te je najavljeno pokretanje online edukacije za posrednike u nekretninama. Master class HGK sastojat će se od šest modula koji će sadržavati sveobuhvatno znanje za polaganje stručnog ispita, a predavanja će održavati stručnjaci poput Željka Uhlira, Željka Savića, Siniše Petrovića i ostali.

Osim toga, zanimljivo je bilo i proučiti stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj kroz brojke što nam je predstavila mr. sc. Lana Mihaljinac Knežević. Posljednjih godina dogodio se građevinski boom, ali i dalje se suočavamo s manjkom ponude, a velikom potražnjom. Naravno, stanje na tržištu nije jednako u cijeloj Hrvatskoj koja je podijeljena na tri dijela: zagrebačko tržište koje je najveće i gdje se realizira najviše transakcija, zatim obala gdje se najviše osjeti utjecaja stranaca, te ostatak pod koji spada kontinentalna regija. Cijene ne rastu istim stopama, a najviša prosječna cijena nekretnina je na obali.

Nadalje, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Željko Uhlir, govorio je o procjeni vrijednosti nekretnine i dao smjernice sudionicima kako i iz kojeg kuta najbolje dati svoje mišljenje od vrijednosti pojedine nekretnine. Veliku ulogu u tom dijelu, ali i u cijelom poslu ima kodeks etike u poslovanju o čemu nam je više rekla Lada Košuta Vukić, dipl.iur. Uz navedene, predavanja su održali i Marina Lovrić, načelnica sektora za nadzor trgovine, usluga i zaštite potrošača, o postupanju Državnog inspektorata vezano uz nadzor rada posrednika u prometu nekretninama, te Andrea Šimić Rukavina, više savjetnica - specijalistica u Sektoru za zemljišnoknjižna i stvarna prava, o propisima bitnima za posrednike iz različitih područja prava.

Drugi dan seminara započeo je Vedran Sorić, Co-Owner & CEO - Prodajni mindset koji je kroz svoju radionicu "Prodajni mindset" uveo sudionike u zanimljive obrasce ponašanja, ali i motivirao ih za daljnji rad na sebi. Kasnije smo se bavili Informacijskim sustavom uređenja (ISPU) sa Snježanom Đurišić, načelnicom sektora lokacijskih dozvola iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Seminar je zatvorio Željko Šarić iz Financijskog inspektorata, svojim predavanjem o zakonu o sprječavanju pranja novca i sprječavanja terorizma (ZSPNFT).

Pogledajte ovdje kako nam je bilo, a do tada, veselimo se idućem Forumu koji će se održati u Zagrebu!