11.07.2023

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj

Liza Bataieva, voditeljica digitalnih medija u RE/MAX Europe

KUPNJA NEKRETNINE U HRVATSKOJ

Je li Hrvatska lokacija za vaš dom iz snova? Ovaj vodič uključuje najvažnije korake za vašu pripremu – od početka potrage do dana useljenja!

Sa svojom prekrasnom obalom, srednjovjekovnim mjestima i živahnim gradovima, Hrvatska nudi svakome ponešto. Temperatura se rijetko spušta ispod nule, što ju čini savršenim mjestom za uživanje u mediteranskom stilu života ili za opušteno provođenje ljeta u vašoj novoj kući za odmor. Prošećite obalom i pronađite skrovite plaže ili pješačite kroz prekrasne planinske šume diveći se povijesnim dvorcima. Vaše putovanje počinje ovdje!

ZAŠTO ZAPOČETI PROCES?
Sigurna, lijepa i jedno od najnetaknutijih blaga Europe, Hrvatska je nedvojbeno izvanredno mjesto za početak novog života – no je li pravo za vas? Hrvatska je ušla u Europsku uniju 2013. godine, a idealan položaj na Jadranskom moru omogućuje joj odličan pristup ostatku Europe. Poznata je po izvrsnom zdravstvu i obrazovanju te relativno niskim troškovima života, pa je lako razumjeti zašto je Hrvatska tako popularna destinacija za kupce nekretnina.

Obala ima sunčanu mediteransku klimu, ali unutrašnjost zemlje ima snježne zime koje njezine svjetski poznate božićne sajmove čine tako šarmantnima. Zemlja je prepuna znamenitosti svjetske baštine, netaknutih primorskih gradova i planinskih šuma – mnogo toga da vas zaokupi dok istražujete svoj novi dom. I ne zaboravite jedan od najvećih razloga za preseljenje u Hrvatsku: hrana. Uskoro biste sunčane dane mogli provoditi uživajući u svježim plodovima mora i maslinama s lokalne tržnice!

Najbolji način da odlučite je li Hrvatska prava stvar za vas je da je posjetite nekoliko puta i iskusite lokalnu kulturu. Naš RE/MAX agent može vam pomoći da dobijete zaokruženu sliku o tome kako je živjeti u Hrvatskoj. Obavezno posjetite više lokacija, i u ljetnoj turističkoj sezoni i izvan sezone - tako ćete znati što možete očekivati prije nego što se preselite!

PRONALAŽENJE SAVRŠENOG MJESTA
Nekretnine u užurbanim gradovima općenito su skuplje nego u ruralnim područjima, ali obje imaju svoje pogodnosti. Glavni grad i kulturno središte, Zagreb, dom je prekrasne arhitekture i svih pogodnosti moderne metropole. Na poznatoj dalmatinskoj obali pronaći ćete povijesni grad Dubrovnik, blistav Split sa svojim impresivnim rimskim ruševinama ili mnoge slikovite gradove, poput Primoštena i Makarske. Ne samo da je obala prepuna povijesnih znamenitosti, nego su i dramatične vapnenačke litice savršene za planinarenje, kao i za rekreacijske aktivnosti poput jedrenja ili vožnje kajakom. Jedan od hrvatskih otoka koji oduzima dah mogao bi biti vaš novi dom, poput Brača ili Hvara, s redovitim trajektnim linijama koje vas povezuju s kopnom. Neki otoci su gušće naseljeni, a neki jedva naseljeni, ali svi će postati puno mirniji kada ljetni mjeseci završe.

Gdje ćete se odlučiti preseliti ovisit će o vrsti doma koji tražite. Vidite li se u staroj kamenoj kućici na osami ili u vili s pogledom na more? Biste li radije dom na periferiji grada, s lakim prijevozom do posla, ili stan u središtu zbivanja? Obavijestite svog RE/MAX agenta kakvu vrstu kuće tražite i sigurno će vam pomoći pronaći savršeno mjesto!
 
PRIPREMA ZA KUPOVINU
Nakon što pronađete nekretninu koja ispunjava sve vaše okvire, koji su sljedeći koraci koje morate poduzeti? Možda neće biti tako teško da vaša selidba krene! Strancima je dopušteno kupovati neke vrste nekretnina ovisno o njihovoj nacionalnosti, jer većina zemalja ima sporazume o reciprocitetu s Hrvatskom. A ako ste građanin Europe, možete kupiti nekretninu jednako lako kao i državljani Hrvatske.

Prije nego što date ponudu za svoju kuću iz snova, također morate provjeriti vrstu zone jer je kupnja stambene nekretnine uglavnom dopuštena, ali ne može svatko kupiti poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj. Provjera evidencije o imovini također je važan korak - ako niste pažljivi, mogli biste naslijediti dug ili imati komplicirano razdoblje pregovora. Sve se to može pronaći u javnim evidencijama, stoga je važno uzeti vremena i imati pravog agenta uz sebe da pronađe ono što vam treba.

PRATITE SVOJE PRAVNE ZAHTJEVE
Ako je vaša ponuda prihvaćena, vrijeme je da s prodavateljem potpišete predugovor koji potom treba ovjeriti kod javnog bilježnika. Kupoprodajni ugovor priprema naš odvjetnik, jamčeći Vaše interese. Nakon toga, ako je potrebno, platit ćete depozit, koji obično iznosi 10%. Međutim, ako prodavatelj ne ispunjava navedene uvjete, kupcu mora vratiti dvostruki polog!

Ako niste građanin EU-a, morate zatražiti dozvolu za kupnju nekretnine od Ministarstva pravosuđa. To bi moglo potrajati nekoliko mjeseci jer provjeravaju sporazume o reciprocitetu između zemalja, ali nakon što se to odobri, odvjetnik može pripremiti puni ugovor i upisati vašu kupnju u zemljišne knjige.

Možete se kvalificirati za hipoteku u Hrvatskoj, ali strancima je teže dobiti hipoteke kod hrvatskih banaka jer se smatraju rizikom ako nisu izravno povezane sa zemljom. Ali vrijedi istražiti jer možda možete dobiti zajam u svojoj zemlji prebivališta!

SPREMNI ZA SELIDBU
Vaš RE/MAX agent bit će ključ vašeg nesmetanog procesa kupnje. Ne samo da će odgovoriti na vaša pitanja i zaštititi vaše interese, već će pronaći i evidenciju nekretnina, pomoći vam u traženju prave nekretnine i voditi vas kroz cijeli proces kupnje. Agenti razumiju tržište nekretnina u lokalnom području i mogu vas zaštiti od potencijalnih zamki, stoga će njihova stručnost biti od ključne važnosti! Sad kad ste spremni za useljenje, spakirajte svoje kupaće kostime, uzmite hrvatski riječnik i pripremite se za istraživanje. Uz pravu podršku, neće proći dugo prije nego što ključevi budu u vašim rukama!


Imajte na umu: Iako je RE/MAX Europe sakupio informacije na ovoj stranici marljivo i prema svom najboljem znanju, RE/MAX Europe i RE/MAX Domani ne preuzimaju nikakvu odgovornost za točnost informacija niti za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem informacija.
Preuzeto - https://www.remax.eu/en/blog/how-to-buy-property-in-croatia